Glasvezel... waarom?

Wat is glasvezel?

Glasvezel ontstaat als je glas versmelt en uitrekt tot draden met de dikte van minder dan een haar. Dat levert hoogwaardige glasvezels op die razendsnel signalen kunnen vervoeren via lichtpulsen. Dat maakt glasvezel tientallen keren sneller dan de koperen draden waar kabel en ADSL mee werken. 1 Gigabit per seconde is voor glasvezel geen enkel probleem. De Radboud Universiteit stuurt over een enkel glasvezelpaar al signalen die nog eens honderd keer sneller gaan. En de grenzen zijn nog lang niet bereikt.

Extra bandbreedte nodig

Ooit zijn we begonnen met e-mail en downloaden. Nu kunnen we digitale video bekijken, bellen via internet, telebankieren, gamen, foto's en zelfgemaakte video's versturen, webcams online zetten en videochatten. Het dataverkeer in onze maatschappij wordt steeds veeleisender. Dat vraagt om een nieuw communicatienetwerk, waarmee steeds meer diensten elektronisch kunnen worden aangeboden. Breedbandglasvezel biedt daarvoor de beste, snelste en veiligste oplossing. De capaciteit kan bijna onbeperkt vergroot worden en dat maakt glasvezel voor tientallen jaren toekomstvast. Straks kunnen we zelfs de huisarts en specialist online raadplegen. Of evenementen en kerkdiensten uit de wijk thuis op ons scherm volgen. Glasvezel is er klaar voor.

Glasvezel is betrouwbaar en geschikt voor alle diensten

Glasvezel is niet nieuw in Nijmegen. De universiteit, de middelbare scholen en de ziekenhuizen zijn al lang aangesloten op een glasvezelnetwerk. Inmiddels heeft ook ongeveer de helft van alle woningen in Nijmegen een glasvezelaansluiting. In juni 2006 heeft Stichting Glazenkamp 23 huizen in de Hazenkamp gekoppeld aan een glasvezelnetwerk. Zo startte ons proefproject dat vlekkeloos draaide met een snelheid van 100 Mb/s. In 2008/2009 is het glasvezelnetwerk in heel Glazenkamp in gebruik genomen. Via een dunne buis komen twee glasvezeldraden je huis binnen. Over de ene wordt internet aangeboden en via internet gaan de telefoniedienst en de digitale tv. Via de tweede glasvezel worden door enkele providers nog analoge televisiesignalen tot in je huis afgeleverd, waarna ze bruikbaar zijn voor alle televisietoestellen in je huis.

Meerwaarde voor de hele wijk

2.900 woningen in de wijk zijn op het glasvezelnetwerk aangesloten. Iedereen die wil, is bereikbaar. We zijn voorbereid op alle nieuwe toepassingen op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs en telewerken waar we als wijk gebruik van kunnen maken. Het Glazenkampproject biedt zo een basis voor nieuwe wijkactiviteiten. Daarnaast maakt de snelle glasvezelverbinding onze huizen aantrekkelijk voor mensen van alle leeftijden. Voor jongeren kan het internet nooit snel genoeg zijn. Werkenden kunnen thuis inloggen op hun werkplek en dus vaker de auto laten staan. Ouderen kunnen door nieuwe toepassingen in de zorg langer in hun huis blijven wonen. Met een glasvezelaansluiting stijgt dus de verkoopwaarde van je huis.


De op deze website getoonde informatie wordt door de Stichting Glazenkamp met zorg samengesteld, maar voor de juistheid en volledigheid daarvan kan niet worden ingestaan. Aan de inhoud van deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend. Glazenkamp is niet verantwoordelijk voor de diensten die door providers worden aangeboden.